E-kolvar
Historia, form och egenskaper
E-kolv är en förkortning av Erlenmeyerkolv, döpt efter den tyska kemisten Emil Erlenmeyer som gav form till denna behållare cirka 1860. Kemisten är främst kännd för E-kolven, men även för den kemiska Erlenmeyer-regeln vilken lyder ”inom alla alkoholer där en hydroxyl-grupp är direkt bunden till ett dubbelbundet kol blir molekylen tillslut en aldehyd eller keton”.
E-kolven är en glasbehållare med cylindrisk hals, konformad kropp och platt bas. Den är vanligtvis graderade med ungefärgliga mått (exakta inom cirka +/- 5%). De främsta fördelarna med kolvens form, över andra kolvtyper; är basens stabilitet, möjligheten att använda magnetomrörare, samt konformen som minskar avdunstningen för kokande vätskor och alkoholer. Inom kemiska experiment passar kolvens form även för titrering, då vätskan blandas och står stilla i intervall och konfomen bidrar till en minskad spillrisk. Dessa kolvar används även inom mikrobiologin för odling a bakterie- och svampkulturer.
Alla kolvar tillverkas med egenskaper beroende på dess avsedda användningsområde. Några exempel på dessa egenskaper är storleken/volymen, breden på halsen, typen av öppning samt mateiralet vilket brukar variera mellan antingen glas eller plast av olika kvalitéer.
Användningsområden
Erlenmeyerkolven utmärkt konstruerad för arbete i labbet. Inom kemiska experiment passar kolvens form för titrering, då vätskan blandas och står stilla i intervall och konformen bidrar till en minskad spillrisk. Dessa kolvar används även inom mikrobiologin för odling av bakterie- och jästkulturer. Eftersom kolven är tillverkad av värmetåligt glas är den även idealisk för uppvärmning och kokning.
E-kolvar används även ofta vid ölbryggning. Under ölbryggnings-processen krossas malt i vatten till en tjock blandning kallad mäsk. I mäsken omvandlas stärkelse till socker som jästen kan metabolisera och tillverka etanol. Vid filtrering av mäsk extraheras en vattenlösning fram, kallad vört. Denna extraheras från maltbeståndsdelar eller maltextrakt beroende på vad bryggaren väljer att använda. För ölbryggaren är E-kolven utmärkt designad. På samma sätt som i labbet kan kolven användas för jästodlingar, men även för kokning av vörten. Vörten kan kokas i E-kolven för att sedan kylas i ett vattenbad innan man tillsätter jästen. Kolven kan även förslutas med propp och jäsrör för jäsning eller aluminiumfolie vid odlingar.
Kolvar går att använda till mer än bara kemi experiment och bryggning av öl. De går till exempel att använda E-kolven som en vas eller kruka för prydliga plantor. Vissa försluter kolven lufttätt och bygger stängda terrarium. Andra använder sina kolvar i köket. En större kolv kan användas som en kanna eller flaska medan en mindre passar bra som ett mått för köket. Se vår Instagram sida för mer inspiration!
Uppvärmning och risker
Vid laborativt arbete ska säkerhetsutrustning alltid användas! Om riskerna av experiment inte undersöks med en riskanalys finns alltid en viss risk att man skadar sig själv eller/och andra omkring en. Använd säkerhetsutrustning alltid när du arbetar med laboratorieglas, speciellt när detta involverar uppvärmning. Labbrock för att skydda kroppen, skyddsglasögon för att undvika glassplitter och stänk i ögonen och skyddshandskar för att skydda händer från glassplitter och stänk av kemikalier. I labbet ska man alltid vara klädd med heltäckande skor och långbyxor.
E-kolvar är bäst att värma över en bunsenbrännare eller laboratorie värmeplatta. I labbet används vanligtvis en trefot (laboratory tripod) med ett metalltrådsnät (wire gauze) och en tänd bunsenbrännare under. För att undvika sprickor, även när värmetåligt laboratorieglas används, är det viktigt att E-kolven och ytan den placeras på har samma temperatur. Därmed, när värmeplatta ska användas placeras E-kolven på plattan innan värmen slås på. Generellt sätt, för att undvika termisk överbelastning, ska glas alltid värmas långsamt och jämnt. Laboratorie värmeplattan är att föredra vid användning av E-kolv till skillnad från rundkolvar där för att ge jämn uppvärmning bunsenbrännaren hellre används.
Några generella säkerhetsregler om eld och uppvärmning som bör följas:
- När man arbetar med eld (som till exempel bunsenbrännare) ska alla brandfarliga föremål hållas undan eller förflyttas så att dessa inte fattar eld.
- Långt hår ska sättas upp i en tofs, fläta eller dylikt
- Inga löst hängande klädesplagg eller smycken som till exempel sjalar och halsband får bäras
- Ha alltid tillgång till brandsläckare och brandfilt i närheten
- Rikta aldrig uppvärmda behållare mot dig själv eller någon annan

Rundkolvar
Rundkolvar är sfäriska glassbehållare med rund eller plan botten. Den sfäriska formen tillåter jämn värmefördelning över en låga vid kokning eller destillation av vätskor, samt är mer resistent mot sprickbildning vid vakuum. När flaskas botten är rund är den mer resistent, men flaskan kan inte ställas upp utan en ställning eller stöd. Vanligtvis används ringar av kork som flaskorna står i om de inte hänger från en ställning med klämmor.
På samma sätt som för E-kolvar tillverkas rundkolvar med egenskaper beroende på dess avsedda användningsområde. Varienrande storlek/volym, breden på halsen och typen av öppning. Det finns även rundkolvar med antingen 2 eller 3 halsar. Rundkolvar består främst av värmeresistent borosilikatglas.

Mätkolvar
Historia, form och egenskaper
Mätkolv eller mätflaska är päronformade glasbehållare med platt bas. Kolven används för att tillreda exakta lösningar, med hjälp av markeringen vid flaskhalsen. Fördelarna med kolven är basens stabilitet, markeringen för exakta mått och den slipade öppningen för förslutning med kork eller kontakt med andra glasredskap.
Mätkolvarna tillverkas med varierande egenskaper beroende på dess avsedda användningsområde. Till exempel variationer i storlek/volym, längden på halsen och typen av öppning.
Användningsområden
Mätkolv går att använda till mer än bara kemiska-experiment och ölbryggning. De går även att använda mätkolvar som en slags vas eller kruka för en avlång blomma. Vissa försluter kolven lufttätt och bygger stängda terrarium. Andra använder sina kolvar i köket, mätkolven med sin kork blir en typiskt fin olivoljeflaska. En större kolv kan användas som en kanna eller flaska medan en mindre passar bra som ett mått för köket. Se vår Instagram sida för mer inspiration!

Mätglas
Mätglasen, även kända som mätcylindrar, är precis som det låter cylindriska glasbehållare. Kärlen har som syfte att mäta vätskemängder för tillredning av olika lösningar. De är därav graderade med flera och mer specifika mått än E-kolvar. Fördelarna med kärlet är basens stabilitet, markeriningarna för mer exakta mått och att de är lättare att rengöra. Öppningarna är formade med en avsmalnande utbuktning, vid namnet pip, för förenklad överföing av vätskor mellan olika behållare.

Bägare
En laboratoriebägare defineras vanligtvis som en cylindrisk vätskebehålare med en pip vid öppningen och ett platt botten. Ordet bägare härstammar från det latinska ordet bacarium och uppkom inom svenskan först på 1400-talet. Då avsåg ordet ett cylindriskt kärl utan något handtag, vilket mest användes för konsumtionen av alkoholhaltiga drycker som vin och öl. Idag används bägare för flera typer av dryck och mat som till exempel te, kaffe och även glass!
Laboratoriebägare är vanligtvis graderade med ungefärgliga mått (exakta inom cirka +/- 5%). De främsta fördelarna med bägarna är den stabilia basen, graderingen och pipet för överföring av vätskor.
Bägare tillverkas med egenskaper beroende på dess avsedda användningsområde. Några exempel på dessa egenskaper är storleken/volymen och mateiralet vilket brukar variera mellan antingen glas eller plast av olika kvalitéer.
